Česká republika

Ostře sledované vlaky, mladý Miloš v nemocnici, Na Františku Verified

Komunistický filmový kritik soudruh Jan Kliment se nejvíc rozzuřil nad tím, že režisér Menzel řekl, že film se odehrává v době: "Kdy vlaky jezdily ještě včas a železničáři nosili čisté uniformy". Film byl poté komunistickou cenzurou odsouzený do trezoru na 20 let.

0 / 5
Compare Add to favorites

Ostře sledované vlaky, mladý Miloš v nemocnici, Na Františku

Ostře sledované vlaky je československý film natočený režisérem Jiřím Menzelem v roce 1966 podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala. Příběh se odehrává v období protektorátu. Předlohou se stala skutečná událost a to výbuch německého muničního vlaku, odpáleného časovým spínačem podskupinou partyzánské skupiny Podřipsko z Lysé nad Labem 2. března 1945 nedaleko železniční stanice Stratov a zážitky Bohumila Hrabala z nádraží v Kostomlatech nad Labem, kde na konci války zastával funkci výpravčího. Hlavní postavy – přednosta Němeček, výpravčí Ladislav (Vladislav) Hubička… jsou původně ze stanice Dobrovice.

V roce 1968 získal film Cenu Americké akademie filmových umění a věd – Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Nevinný mladíček Miloš Hrma (Václav Neckář) se zaučuje coby novopečený železničář na malé železniční stanici a zároveň prožívá nelehké období svého dospívání, to vše v kontextu konce druhé světové války. Po neúspěšném pokusu o sebevraždu kvůli milostným neúspěchům se však zaučí jak pro práci ve stanici, tak v intimním vztahu k ženě (Naďa Urbánková). Nakonec se zachová jako hrdina, když se rozhodne vyhodit do vzduchu muniční vlak. Při této amatérské diverzní akci však zahyne.

Film byl natočen v železniční stanici Loděnice u Berouna na vedlejší železniční trati Praha – Beroun přes Rudnou u Prahy. Režisér filmu Jiří Menzel si zde také zahrál malou epizodní roli lékaře. U příležitosti 50. výročí natočení filmu se v Loděnici sešli jeho tvůrci a na výpravní budově byla odhalena pamětní deska připomínající natáčení.

Na rozdíl od literární předlohy je ve filmu výpravčí Hubička uváděn jako Vladislav (takto o něm zřetelně hovoří postava ztvárněná V. Brodským v závěru filmu). Ve verzi filmu opatřené anglickými titulky se však uvádí jméno Ladislav.

Hledání hlavního hrdiny pro filmový debut Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky (1966) nakonec nebylo tak obtížné jako najít správnou lokaci pro natáčení. Architekti objeli desítky nádraží, než našli to správné, které by vyhovovalo tvůrcům. Mělo se podle zadání jednat o železniční stanici, kde se zastavil čas, a potěšující je, že pocit ospalosti a zapomenutosti má nádraží v Loděnici u Berouna dosud.

Zdroj, odkazy:

https://www.csfd.cz/film/6664-ostre-sledovane-vlaky/prehled/

  • Address Nemocncie Na Františku
    východní chodba u vnitřní zahrady
    NNFp
    Nemocnice v Praze
    Na Františku 847/8
    110 00 Staré Město
    Hlavní město Praha
    kraj Hlavní město Praha
    Česko

Post New Review

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Header Position
Submenu Style